Hohe Messe

zaterdag, 23 december, 2023 - 19:30

Kerst met Bachs Hohe Messe 

 

Wat zou Bach zelf als zijn beste werk hebben gezien? Goede kans dat het de Mis in b klein zou zijn, beter bekend als Hohe Messe. Het is een prachtig werk, waarmee het Luthers Bach Ensemble in december haar derde lustrum viert. 

 

Het was in de laatste jaren van zijn leven dat Bach deze mis samenstelde. De onderdelen – waaronder een Sanctus voor Eerste Kerstdag – waren voor het grootste deel eerder door hem geschreven stukken. ‘Het beste van Bach’, de meester die zijn beste composities als bloemlezing samenvatte: dit is hoe hij herinnerd wilde worden. Een hoogmis als muzikale erfenis.

Het Luthers Bach Ensemble vierde haar lustrum eigenlijk al in 2022. Door corona moesten de jubileumuitvoeringen een jaar worden uitgesteld, maar het feest gaat er niet minder om zijn. 

 

Voor deze concertreeks heeft artistiek leider Tymen Jan Bronda een topcast aan solisten uitgenodigd.  Zij zullen worden begeleid door het gerenommeerde LBE barokorkest. Ook het kleinkoor is vertegenwoordigd, voor de gelegenheid uitgebreid met een extra sopraanpartij. 

 

Uitvoerenden: 

Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda

Solisten: Margreet Rietveld, sopraan I; Victoria Cassano, sopraan II; David van Laar, altus; André Pérez Muíño, tenor; Michiel Meijer, bas.

In samenwerking met de Groninger dichter Michael ter Maat

 

Uitvoeringen:

donderdag 21 december 19:30 Grote kerk Leeuwarden

vrijdag 22 december 19:30 Akerk Groningen

zaterdag 23 december 19:30 Koepelkerk Smilde

zondag 24 december 14:30 Martinikerk Doesburg

 

Kaarten/ meer informatie via www.luthersbachensemble.nl